Blogg

Home / Blogg

Blogg

Jobgrations egen blogg

Jobgration har en egen blogg där verksamhetens grundare Emma delar med sig av tankar och verkliga historier hämtade från hennes liv. Nedan finner du tre inlägg från 2013, hämtade från denna blogg. Inläggen berör bland annat känslor inför jobbsökandet samt tankar kring själva verksamheten.

Inlägg från Jobgrations blogg

Ovissheten
Att söka efter ett jobb, att försöka hitta någon form av sysselsättning, att hitta en lämplig utbildning och att hitta vägen in i ett samhälle – allt detta är resor som kantas av oro, längtan och ovisshet. Det känns hopplöst och omöjligt. Det känns som att jag inte kan åstadkomma något alls, det känns tråkigt och meningslöst. Det är helt okej att känna såhär, det gör alla ibland. För mig personligen så är lösningen att riktigt grotta ner mig i dessa negativa tankar och känslor och låta dem blomma ut ordentligt för att sedan ta nya tag. Känslan när man tar nya tag är inte direkt toppen av lycka, det är snarare mer två trappsteg bättre än botten. Men dock, det är TVÅ steg BÄTTRE än botten. Det är alltså på väg uppåt. Det betyder inte att resan nu kommer fortsätta rakt uppåt utan nya snedsteg och misstag. Nej, det kommer att komma fler mörka stunder. Jag hade gärna plockat bort alla dessa stunder, men då lär du dig ingenting.

Det känns ju väldigt meningslöst att få höra att – de blir bättre. För det blir det kanske inte, MEN – DU BLIR BÄTTRE. Du lär känna dig själv, du hittar styrka och du träffar nya människor som berikar ditt liv på något sätt. Eller så möter du människor och hamnar i situationer som du aldrig vill återuppleva. Men då vet du det! Då känner du att “jag vill aldrig bli som DEN personen” eller “jag vill aldrig befinna mig här igen”.

Bra, då är det ett steg framåt. Det kanske inte är ett steg UPPÅT, men dock ett steg FRAMÅT.

Att söka jobb och hela tiden förklara vem jag är, vad jag vill, vad jag kan och hela tiden göra det i en form som känns attraktivt för varje ny mottagare. Det tar på krafterna och för att orka behövs uppmuntran och stimulans.

Vi på JOBGRATION vill ge dig som arbetssökande detta stöd, vi vill vara en aktör i samhället som propagerar för MER MÅNGFALD och vi vill stötta företag i deras arbete med ökad mångfald. Det vill vi lyfta fram med bloggen.

Vi tycker även att det är väldigt viktigt att man blir aktiv i samhället, genom någon form av hobby, sport, volontärarbete, trädgårdsarbete eller något annat där du träffar människor, där du har roligt och där du känner att du gör någon nytta för andra människor. DET är oerhört givande och viktigt för såväl dig som för samhället.

Ovissheten försvinner inte, den blir snarare hela tiden mer eller mindre, och det är helt okej. Ingen människa är perfekt, fullärd eller helt utan ovisshet.

Livet är en resa med många delmål, njut av dem och bullret längs vägen :)

/Emma

Ha kul med bloggen – Vikten av KÄNSLA!
Så länge jag kan minnas så har jag gjort saker och ting för att det verkar kul. Det kan vara ett ganska provocerande uttalande. Att man inte har en plan på vad som ska bli nästa steg. Men för mig handlar det fortfarande om att saker och ting måste kännas vara givande, kul och intressant. När det är DET då är det lätt att göra sitt bästa!

Idag var det Lund Grand Prix i AF-borgen. Näringslivs gala där företagare och entreprenörer ska inspireras av varandra. Det var en del intressanta talare som alla på olika sätt pratade om känslan inför något. Vilken musik som associeras till ett företag, en bransch eller till ett tema? Vilka färger och smaker passar bäst till vår företagsprofil? Vilken betydelse har ljud och form för hur vi agerar?

Det pratades mycket om kreativitet och upplevelser. Under varje arbetsprocess sker det ständigt kreativitet och olika upplevelser förmedlas och tas in. Men det är viktigt att inte enbart reflektera över dessa vid en slutpunkt eller vid ett uppnått mål utan även längs med hela processen, för att kunna lära sig något och kanske ändra det tänkta målet. Det är nämligen helt okej att ändra sig! Det nya uppsatta målet kan ju vara betydligt bättre än det ursprungliga. En process måste vara levande och formbar. Det är i mötet mellan människor som allting sker.

Ett uttalande som jag starkt kände igen mig i är att vi måste ha ombyte av miljöer för att utvecklas och kunna fortsätta vara kreativa. Nya språk, nya intryck och nya upplevelser gör att hjärnan tränas och mår bra. Detta föder kreativitet och entreprenörskapsanda.

Dagen avslutades med att Per Holknekt, grundaren av Odd Molly pratade. För mig var han en mycket oväntad inspiratör. Han påpekade flera gånger vikten av att följa sin egen känsla och bejaka sin egen särart. För att lyckas så måste man testa och där handlar det om att våga och gå på känslan. Inte tänka efter för mycket för då kommer tvivel och tvekan. Han fortsatte och sa att man inte måste vara bra för att lyckas. Bra i bemärkelsen att man har fina betyg och är ”bra” på ett mätbart och lite fyrkantigt sätt. För det är ju som så att om man får höra att man inte är ”bra”, eller något annat negativt så stannar det kvar hos en person och påverkar självförtroendet under lång tid framåt. Alla tar inte chansen, många borde få chansen. Ge ett leende och en uppmuntran till din omgivning istället för bitterhet och avundsjuka.

Så därför säger jag:

Ha kul, följ känslan, våga tro på känslan, sprid uppmuntran och ge fler människor en chans.

/Emma

Gör ditt bästa
Jobgration… vad är det? Jo, det är ett coachnings- och bemanningsföretag som lägger stor vikt vid mångfald, personlig kontakt och ansvar. Vi arbetar för att vara en aktör mellan arbetsgivaren och arbetssökande, dels för att de båda ska kunna mötas lättare men även för att de båda ska mötas och ha bättre kunskap och förståelse för den andres behov.

Mitt namn är Emma och tillsammans med min kollega Alma driver vi Jobgration. Vi har vårt kontor i Lund.

Veckan som gått har varit spännande, lärorik och rolig. Bland annat har vi haft möte med Debora Voges från The Creative Plot och Jan Raaschou från Lexicon. Ett möte är alltid ett tillfälle för att pitcha sin idé eller sitt företag. Det är en ständig träning och ett fint sätt att både tänka efter – vad är det vi gör egentligen – men även ett viktigt led i att etablera kontakter. Inte bara kontakten med personen som sitter framför mig men även alla personer som han/hon kommer möta under kommande veckor. Kan jag göra ett bra intryck, presentera Jobgration enkelt, konkret och attraktivt så är sannolikheten stor att pitchen kommer att återberättas och därmed ge mig möjlighet till fler kontakter.

Då jag växte upp och skulle börja ta steget ut i arbetslivet så var mina föräldrar väldigt noga med att poängtera vikten av att göra så gott man kan i alla lägen. Du vet nämligen aldrig vad den kontakten kan leda till. Oavsett hur trist eller jobbig en uppgift ser ut att vara så bör man alltid försöka så gott man kan och visa en god arbetsmoral. Detta har jag tagit med mig och försöker fortfarande leva efter. De möten vi haft under veckan var på inget sätt tråkiga eller jobbiga, snarare raka motsatsen eftersom det har gett mig (och Alma) energi, inspiration och bekräftelse på att vår affärsidé är bra. Dagens tips till alla som söker jobb eller söker personal är just detta – gör ditt bästa. Detta förhindrar inte att man någon gång kommer misslyckas och att det kommer motgångar men även i de stunderna så gäller det att försöka göra det bästa av situationen. Misslyckanden är också en lärdom, hur osannolikt och mörkt de än ser ut.

/Emma

Jobgration har en egen blogg